Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 9

Főoldal » Középiskola » Kémia
625
Hány g 10 tömeg%-os nátrium-hidroxid-oldatra van szükség 42 cm³ 1.125 g/cm³ sűrűségű, 20 tömeg%-os salétromsav-oldat teljes közömbösítéséhez?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet:

NaOH + HNO₃ → NaNO₃ + H₂O

A salétromsav oldat tömege:
`42 cm³ * 1.125 g/(cm³)=47.25g`, ez 20 tömeg%-os, tehát a salétromsav tartalma:

`47.25*0.2=9.45g`

M(salétromsav)=63 g/mol
M(NaOH)=40 g/mol

40 g NaOH 63 g salétromsavval reagál,
9.45*40/63 = 6 g NaOH 9.45 g salétromsavval reagál.

10 tömeg%-os NaOH oldat jelentése:
100 g oldatban 10 g NaOH van.
6*100/10= 60 g oldatban 6 g NaOH van.

Tehát 60 g 10 tömeg%-os nátrium-hidroxid-oldatra van szükség 42 cm³ 1.125 g/cm³ sűrűségű, 20 tömeg%-os salétromsav-oldat teljes közömbösítéséhez.
2