Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi nagyon fontos

Főoldal » Középiskola » Matematika
592
Az 5.és 6.feladatot nem tudom hogy kell megcsinálni légyszi valaki segítsen
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
5)
A 6 cm-es alaphoz tartozó magasság `m`:
`(6·m)/2=30`
`m=10` cm
Ez viszont lehetetlen, ha a harmadik oldal 8 cm: a magasság rövidebb, mint a mellette lévő oldal, mert egy pontból a merőleges a legrövidebb távolság.
0

Rajz kell... olyasmi, mint amit mellékeltem, de nem kell pontosnak lennie.

A két ismert szög `α` és `β` (gammát számold ki.)
A szögekkel szemben az `a` és `b` oldalak vannak.
Különbségük 6 cm.
--
Az `a` oldal a rövidebb, mert azzal szemben van a kisebb szög. A rajzodon jelöld be ezt a távolságot a `b` oldalra, ez lesz a `D` pont. `DA=6\ cm`.

A `BCD` háromszög egyenlő szárú, ki tudod számolni a másik két (egyforma) szögét, aztán a delta szöget.
Végül az `ABD` háromszögben számold ki az `ABD` szöget is (elfelejtettem nevet adni neki a rajzon, legyen mondjuk `ε`).

Az `ABD` háromszög oldalat tudod először kiszámolni a szinusztétellel, gondolom tanultátok:
`(6\ cm)/d=(sin\ ε)/(sin\ α)`
Ebből kijön `d`, hasonlóan `c` is.

Aztán a `BCD` háromszögben megint csak szinusztétellel kijön az `a` oldal.
0

Helyes két feladat! :-)
0