Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűleg forgatónyomatékkal kell kiszámolni, de őszintén nem tudom.

Főoldal » Középiskola » Fizika
512
Egy talicska saját tömege 30 kg, az alsó harmadánál 100 kg tömeggel terheljük. Mekkora erővel kell tartani a 120 cm hosszú eszközt a legvégénél fogva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A talicska saját tömegét (300 N) a 120 centi közepére, 60 centire kell elképzelni.
A 100 kg (1000 N) pedig 40 cm-nél van.

Mindkettő "lefelé" forgatna, mi a végénél (120 cm) tartjuk, ami "felfelé" forgatna. Ezek a forgatónyomatékok kiejtik egymást:

`300N·60cm + 1000N·40cm = F·120cm`
(mindenhol cm van, ezért nem váltottam át méterbe, jó így is.)

`F=(300·60 + 1000·40)/120 N=300/2+1000/3 N=483.33\ N`
0