Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

TERMODINAMIKA

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
704
A Nap felszíni rétegének (fotoszféra) hőmérséklete kb. 6000K. A Nap tömege 2*10^30 kg, sugara 7*10^8 m.
A kérdés: Miért nem repülnek le a Nap felszíni rétegéből az ott levő hidrogén-atomok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Akkor tudják elhagyni a részecskék a Nap felszínét, ha elérik az első kozmikus sebességet - ekkor a Nap körül körpályára állnak. Ha a Napot teljesen el akarják hagyni, akkor a második kozmikus sebességre lesz szükségük a hidrogén atomoknak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kozmikus_sebess%C3%A9g
Az első kozmikus sebesség: `v_(k1)=root()(G*M/R)=root()(6,67*10^-11*2*10^30/(7*10^8))`
`v_(k1)=436544 m/s ∼ 437\ (km)/s`
A hidrogén atom sebessége 6000 K esetén:
`p*V=1/2*m*v^2\ \ \ \ ` és `\ \ \ \ p*V=m/M*R*T`
innen
`1/2*m*v^2=m/M*R*T`
`v = root()((2*R*T)/M)=root()((2*8,31*6000)/(32*10^-3))\ ∼\ 1765\ m/s`
amely 0,4 %-a az első kozmikus sebességnek.
Így a hidrogén atomok nem hagyhatják el a Nap felszínét.
0