Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ki kéne számolni az eredő erőket, valami már kijött, de nem vagyok biztos benne, köszi előre is.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1065
Egy liftben álló ember tömege 70 kg. A lift 0,6m/s2 gyorsulással indul. Add meg az ébredő erők nagyságát! Mekkora az ember súlya az egyes esetekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m=70 kg
a= 0,6 m/s²
Ugye tudjuk, hogy a súly egyenlő a tartóerővel (azaz G=Ft)
Felfelé mozgó lift esetén ugye a gyorsulás és a tartóerő felfelé mutat, a nehézségierő pedig lefelé
Az összevont erőtörvény szerint ∑F=m·a azaz:
Ft-Fn=m·a
(ugye tudjuk, hogy Fn jó megközelítéssel egyenlő a Fg-vel tehát Fn=m·g) ezután behelyettesítünk és így azt kapjuk, hogy
Ft-m·g=m·a (innen már elvegezzük az egyenletet) /+m·g
Ft=m·a+m·g (kiemeljük az m-et)
Ft=m·(a+g) (és innen márcsak be kell helyettesíteni) (tudjuk, hogy g=10 m/s²)
Ft=70 kg·(0,6 m/s²+10 m/s²)=742 N (1N= 1 kg·m/s²)


Lefelé gyorsuló liftben a nehézségi erő és a gyorsulás lefelé mutat, a tartóerő pedig felfelé
∑F=m·a
Fn-Ft=m·a
m·g-Ft=m·a /+Ft
m·g=m·a+Ft /-m·a
m·g-m·a=Ft
Ft=m·(g-a)=70 kg·(10 m/s²-0,6 m/s²)=658 N

0