Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi kifejezéseket kéne szorzattá alakítani.

Főoldal » Középiskola » Matematika
504
Egy példa feladatnak is nagyon örülnék, vagy egy magyarázásnak
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Minden tag benne négyzetes, így az `a^2-b^2=(a+b)*(a-b)` összefüggést gyakoroltatná.
`4/9*x^2=(2/3*x)^2;\ \ \ \ 16=4^2`
így az első kifejezés
`(2/3*x)^2-4^2=(2/3*x+4)*(2/3*x-4)`

A többinél hasonló a helyzet...
A köböseknél pedig az
`a³+b³=(a+b)(a²-ab+b²)`
`a³-b³=(a-b)(a²+ab+b²)`
alakítást használhatod ki...
h) `216/343*a^3+1/27*b^6=(6/7*a+1/3*b^2)*(36/49*a^2-6/7*1/3*a*b^2+1/9*b^4)`
k) `1/4*x^2-(x+7)^2 = (1/2*x+x+7)*(1/2*x-x-7)=(3/2*x+7)*(-1/2*x-7)`
Módosítva: 7 éve
0