Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek holnapra kell

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2397
1, Mennyi 240 kg-nak az

a) 1%-a
b) 10%-a
c) 20%-a
d) 100%-a
e) 150%-a ?


2, Hány kilogramm kenyér készül 45 kg lisztből, ha a kenyér tömege a liszt tömegének 142%-a?


3, Egy gépkocsi árát 15%-kal lecsökkentették. Mennyibe kerül most a gépkocsi, ha az eredeti ár 21560 euró volt?


4, Egy gépkocsi árát 10%-kal felemelték. Mennyibe került eredetileg a gépkocsi, ha az új ár 21560 euró?


5, Egy gépkocsi ára 14300 euróról 11440 euróra módosult. Hány százalékkal változott a gépkocsi ára?


6, Egy osztályba 25 tanuló jár. A tanulók 3/5 része lány. Hány fiú van az osztályban? A tanulók hány százaléka fiú?

7, A 8. évfolyam létszáma előző évi 75-ről 87-re emelkedett. Hány százalékos volt a létszámnövekedés?

8, Az iskola tanulóinak száma a 10 évvel ezelőtti 1250-ről 875-re csökkent. Hány százalékos volt a létszámcsökkenés 10 év alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A legyen a kiindulási èrtèm... B legyen a változás utáni èrtèk.
Így a válzozás %-ban,ha növekedèsről van szó:
(B/A-1)×100=...%
Ha pedig csökkenèsről van szó:
(1-B/A)×100=..%

Számolás:
B=875
A=1250
(+1-875/1250)×100=30
Tehát 30%-os volt a lètszám csökkenès.
7,
Számolás:
A=75 B=87
(87/75-1)×100=16%
16%-al növekedett az osztály létszáma.

6,
A fiúk százalèkban:
(1-3/5)×100=40%
Mivel az osztály 3/5 lány.(ès tegyük fel hogy mindenki normál-nemű) ezért 2/5 fiú.
A fiúk száma: 25×(2/5)=10
5,
A=14.300€
B=14.440€
(14.440/14.300-1)×100=0.98%
Az autó 0.98%-al drágult.
Legyen az eredeti ár:A az új árat jelöljük B-vel amit n%-al felemeltek..
Így az új ár: B=(1+n/100)×A
Ha pedig n%-al csökkentik..
(1-n/100)×A=B
4,
B=21.560€
A=?
n=10
A×(1+10/100)=21560€
A×1.1=21560€ /:1.1
A=21560€/1.1=19.600€
A kocsi eredeti ára 19.600€
3.
A=21.560€
B=?
n=15
21.560€×(1-15/100)=18.326€
Legy az X egy mennyisèg annak az n%-a az n/100 rèszede!
Így az X mennyisè n%-a=X×(n/100)

2,
A a liszt tömege 142% a kenyèrnek..
n=142
X=45kg liszt
X×(142/100)=63.9%
1, ezt a feladatott a fenti pèldája alapján megoldhatod! Kell esetleg átfogóbb magyarázat?

Módosítva: 7 éve
0