Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Matek házi 7.osztály

83
Elmegyünk a moziba és az utolsó sorban szeretnénk széket foglalni. 5 széket akarok lefoglalni és az utolsó sorban 10 szék van. Hányféle módon foglalhatok széket ha minimum 3 egymás mellett lévő széknek kell lennie? Röviden: 5 szék kell, 10 szék van, min. 3 egymás mellett. A megoldás 100-nál több, de 150-nél kevesebb.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Lehet 5 egymás melletti szék:
Ez `6` lehetőség. (Rajzold le)

Lehet 4 egymás melletti szék, 1 pedig távol tőlük:
Ha a 4 szék valamelyik szélen van (2 lehetőség), akkor a szomszédja kimarad, és a maradék 5 székből valamelyik lesz még. Ez tehát `2·5` lehetőség.
Ha pedig középen van a 4 szék (5 lehetőség, rajzold), akkor mindkét szomszédja kimarad, a maradék 4 székből lesz még valamelyik: Ez `5·4` lehetőség.

Lehet 3 egymás melletti szék, 2 pedig távol tőlük (de az a 2 lehet akár egymás mellett is) :
Ha a 3 szék valamelyik szélen van (2 lehetőség), akkor a szomszédja kimarad, és a maradék 6 székből valamelyik 2 lesz még. Ez tehát `2·((6),(2))` lehetőség.
Ha pedig középen van a 3 szék (6 lehetőség, rajzold), akkor mindkét szomszédja kimarad, a maradék 5 székből lesz még valamelyik 2: Ez `6·((5),(2))` lehetőség.

Összesen ez ... add össze, mennyi lehetőség.

Bonyolult lett, nem tudom, lehetne-e egyszerűbben.
0