Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Biologia

380
Mellyek a zsirban oldódó vitaminok?
Mit tudsz a C és a D vitaminokról.
Mi történik a távcsatorna kozépbéli szakaszában?
Miért kell antibiltikum kura esetén miért kell probildikumot szedni?
Miért nem károsítja a gyomorsav a gyomor sejtet?
Mi a különbség a mennyiség és minőségi éhezés között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, F, K vitaminok

C vitamin: A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vízben jól oldódó, erősen antioxidáns hatású vegyület. Az élő szervezetben nélkülözhetetlen az oxidációs-redukciós folyamatokban. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel.

D vitamin: A D-vitamin kifejezés két molekulára vonatkozik: az egyik az ergokalciferol (D2-vitamin), a másik a kolekalciferol (D3-vitamin). A kolekalciferol (D3-vitamin) az erősebb hatású, ez a bőrben keletkezik a napfényben lévő, 270–290 nm hullámhosszú UV-B sugárzás hatására, 7-dehidrokoleszterin jelenlétében (a D2-vitamin biológiai hatékonysága 25-30% a D3-vitaminhoz képest). Ez előbb a májban lesz 25-hidroxi-D-vitamin, majd a vesében alakul biológiailag aktív anyaggá, 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriol). A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok.

A táplálék megemésztése és felszívódása a középbéli szakaszban történik.

Antibiotikumok használata során a gyógyszer hatóanyagai nem válogatnak a "jó baktériumok" és a "rossz kórokozók" között, és sajnos, ennek eredményeként nemcsak a kórokozó baktériumok pusztulnak el, hanem a bélflóra élő alkotói is károsodnak. Az antibiotikumokkal okozott károk azonban megelőzhetők vagy orvosolhatók. A legbiztosabb megoldást az jelenti, ha antibiotikum szedésének időtartama alatt és az azt követő körülbelül egy héten keresztül probiotikum használata mellett döntünk.

A mennyiségi éhezés során a szervezet túl kevés tápanyaghoz jut, ennek következtében a májban raktározott glikogén (összetett szénhidrát) és a zsírszövetben felhalmozott zsírok kezdenek elhasználódni. Minőségi éhezés akkor következik be, ha szervezetünk nem kapja megfelelő arányban a szükséges tápanyagokat.
2