Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kőkemény fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
2245
Oldjuk meg munkatétellel a következő feladatot: 500 m/s sebességű puskagolyó 5 cm mélyre hatol a fába.
Mekkora a golyó sebessége 2 cm mélységben? A fa fékezőereje állandó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
2 cm-nél a golyó sebessége `387,3 m/s`
-3

`v_0=500 m/s`
Kezdetben a mozgási energia ennyi:
`E_0=1/2·m·v_0^2`
Nem tudjuk a tömeget, reménykedjünk, hogy nem lesz rá szükség.

A fa `F` erővel fékezi a golyót.
Az `F` erő munkát végez, `s` úton ennyit: `W=F·s`
Ez a munka csökkenti a golyó mozgási energiáját.

A megmaradó mozgási energia `s` út után:
`E(s)=E_0-F·s`

A gyorsabb megoldási módszer most az, ha egyszerűen rájön az ember, hogy mivel a fékező erő lineárisan csökkenti az energiát, ezét a fa 2/5 részének fékezése után az energia 3/5 része marad meg.
Vagy ha nem jön rá az ember, akkor levezeti úgy, ahogy a két vonal között van: (ha rájöttél, nem is muszáj elolvasni a két vonal közöttit)

-------------
5 cm vagyis 0,05 méter úton teljesen elfogy a mozgási energia:
`E("0,05")=0`
`E_0-F·"0,05"=0`
`E_0=F·"0,05"`
`F=E_0/"0,05"`

Mennyi a fennmaradó energia 2 cm út után?
`E("0,02")=E_0-F·"0,02"=E_0-E_0 "0,02"/"0,05"=3/5 E_0`
-------------

Ami energia maradt, az mozgási energia, az akkori `v_2` sebességgel:
`1/2·m·v_2^2=3/5 E_0=3/5·1/2·m·v_0^2`
szuper, kiesik a tömeg!!!
`v_2^2=3/5 v_0^2`
`v_2=sqrt(3/5)·v_0`

Ez ugyanannyi, mint horza eredménye.
Módosítva: 7 éve
0