Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika munka-energia feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
559
10m mély gödör alján egy D=100N/cm rugóállandójú rugót összenyomunk 5cm-rel, majd ráhelyezünk egy 10 dkg tömegű testet. (g=10m/s)
a) Kijuthat e a gödörből a test?
b) Ha kijuthat, mennyi lesz a sebessége, amikor éppen a talaj szintjén van?
c) Milyen magasra emelkedhet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`D=100\ N/(cm)=10^2\ N/(10^-2\ m)=10^4\ N/m`
`1/2*D*Δl^2\ \ \ ??\ \ m*g*h`
`1/2*10^4 N/m*(5*10^-2\ m)^2=1/2*10^4 N/m*25*10^-4 m^2=25/2 Nm=12,5\ J`
`10^-2 kg*10 m/s^2*(10\ m+0,05\ m)=1,005\ J`
ami azt jelenti, hogy kijuthat a gödörből...
A sebesség...
`1/2*m*v^2+m*g*h=1/2*D*Δl^2`
`v=sqrt(2*(12,5\ J-1,005\ J)/(10^-2\ kg)) ∼ 48\ m/s`

maximális magasság...
`1/2*D*Δl^2\ \=\ \ m*g*h_(max)`
`h_(max)=(1/2*D*Δl^2)/(m*g) = (12,5\ J)/(10^-2\ kg*10\ m/s^2) = 125\ m`
A gödör szájától 124,95 m magasra jut fel a test.
Módosítva: 7 éve
0