Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ribóz tökéletes elégetése

Főoldal » Középiskola » Kémia
947
“Hány gramm oxigén szükséges 3gramm ribóz tökéletes elégetésekor?”
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
égés, Ribóz
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Tökéletes elégetéskor CO2 keletkezik.

C5H10O5 + 5 O2 = 5 CO2 + 5 H2O

M (C5H10O5) = 150 g/mol
M (O2) = 32 g/mol

1 mol ribóz 5 mol oxigénnel reagál
150 gramm ribóz 5*32 g oxigénnel reagál
1 gramm ribóz 5*32/150 g oxigénnel reagál
3 gramm ribóz 3*5*32/150 g= 3,2 gramm oxigénnel reagál.
3