Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szőlőcukor elégetése, energia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1182
“Hány joule energia szabadul fel 360gramm szőlőcukor lebontásakor (égetésekor)?”
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
energia, szőlőcukor, joule
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
C6H12O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2O

M (C6H12O6) = 180 g/mol
M (O2) = 32 g/mol

1 mol szőlőcukorból 6 mol CO2 és 6 mol víz keletkezik
180 g szőlőcukorból 6 mol CO2 és 6 mol víz keletkezik
360 g szőlőcukorból 12 mol CO2 és 12 mol víz keletkezik.

A Négyjegyű függvénytáblázat 280. oldalról a szén-dioxid és vízgőz képződéshője:
szén-dioxid: -394 kJ/mol
víz (f): -286 kJ/mol (lebontás "égetés" van írva, tehát biológiai értelemben kell gondolni, nem tűzzel, ezért folyékony víz keletkezik, nem gőz)

360 g szőlőcukorból 12 * 394 000 J + 12 * 286 000 J = 8 160 000 J energia szabadul fel.

2