Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
893
Egy számtani sorozat 3. tagja 735, a 8. tag pedig 700. Határozza meg az első tagot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel
a(n)=a(1)+(n-1)×d
Ahol a "d" a differenciája.
A d ismeretêben akármelyik tagot meg határozhatjuk.
a(n)-a(x)=(n-x)×d
a(3)=735 és a(8)=700
a(3)-a(8)=(3-8)×d
735-700=-5×d
35=-5×d
d=-7
Ez megis van!
Az első összefüggés alapján:
a(n)=a(1)+(n-1)×d
a(3)=a(1)+(3-1)×d
735=a(1)+2×(-7)
735=a(1)-14
749=a(1)
A számtani sorozat első tagja 749!
Módosítva: 7 éve
0