Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számemlélet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
638
1) Az év második napja szerda. Milyen nap lesz az év 100. napja? (Indokold!)

2) Peti telefonjának PIN-kódja egy négyjegyű szám. Peti sajnos ezt a kódot elfelejtette, de felkészült erre az esetre is. Minden barátjának megadott egy olyan információt a kódról, amely alapján bármikor sikeresen kideríti azt. Információk:
Osztható 10-zel.
Első számjegye a legkisebb páratlan prímszám.
25-nek a többszöröse.
Nincs két egyforma számjegye.
9-cel osztható.

Mi Peti PIN-kódja?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1, 100 -at oszd el 7-el. És a maradék adja meg hogy a hét hanyadik napja lesz a 100. -dik nap!
Szépen felírva:
100:7=14 maradék 2.
Vagyis a 100.-dik a hét 2.-dik napjára esik! Ami Kedd!
Másképp felírva
100 mod 7=2
1

A legkisebb páratlan prím szám a 3.
Tehát a kód.
3 _ _ _
Ha 25-nek töbszöröse akkor
75 50 25 00-ra végződhet.
Mivel két egyező karakter nem lehet ezért a 00 kizárva. Ha osztható 10-zel akkor 0-ra kell végződjön. Így csak is az ötven jöhet szóba!
3_ 50
Már csak eegy szám maradt!
Ha osztható 9-el akkor a számjegyek összege is osztható 9-el.
3+5+0=8
Így csak az 1-es lehet a hiányzó szám.
A pin kódja:
3150
1