Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz fogalmakra lenne szükségem SOS

273
Dér(3) zúzmara(4) főn(3) ciklon(2) anticiklon(2) hurrikán(2) tájfun(2) front(3) hidegfront(2) melegfront(2) okklúziós front(3) futóáramlás(4) nagy földi légkörzés(3) termikus egyenlítő(2) monszunszél(4) errózió
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

1
A dér olyan meteorológiai jelenség, mely akkor jön létre, ha a harmatpontja alá hűlt levegő a víz fagypontja alatti hőmérsékletű felülettel érintkezik, párakicsapódást idézve elő.

A zúzmara kialakulása: A kisugárzással 0° C alá hűlt felületekre az enyhe mozgású és enyhe hőmérsékletű levegőből a szélnek kitett oldalon jégkristályok rakódnak le.

A ciklon közel függőleges tengelyű légörvény.

Az anticiklon közel függőleges tengelyű légörvény.

Hurrikán légcsavaros pusztító vihar.

Tájfun pusztító szél

Front hő változás

Hidegfront hideg hő változás

melegfront meleg hő változás

okklúziós front: Légköri front alatt a meteorológia egy határfelületet ért, ami két, alapvetően ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki.

Jet stream (futóáramlás)
Viszonylag keskeny, szűk keresztmetszetű, hosszan elnyúló, erős áramlású zóna. A mérsékelt éghajlati övben a legtipikusabb változata a troposzféra felső határa alatt (7–12 km) elhelyezkedő, megszakításokkal az egész Földet hullámozva körbefolyó futóáramlás (poláris jet).
A poláris jet egyes szakaszai néhány 1000 km hosszúak, több 100 km szélesek és néhány km vastagok, amelyben a maximális szélsebesség meghaladja a 100–150, esetenként a 300 km/h-t. A jet stream kialakulása a Föld forgásához, illetve a sarkok és trópusok közötti hőmérséklet-különbséghez kötődik. A futóáramlások szoros kapcsolatban vannak a ciklonok, frontok, de más csapadékrendszerek fejlődésével. A jet stream a légi közlekedést, illetve a repülés időtartamát is nagyban befolyásolja. A futóáramlások környezetében a nagy szélnyírás turbulens áramlás kialakulásához vezet, ami a repülőgép rázkódását okozza.

nagy földi légkörzés: A bolygónk forgásából adódóan három egymásba kapcsolódó szélrendszer alakult ki.

Termikus egyenlítő: a legmagasabb hőmérsékleti pontokat összekötő egyenes

errózió: Elöregedés anyagban
0