Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz fogalmakra lenne szükségem SOS

510
Légkör(6) troposzféra(6) sztratoszféra(3) mezoszféra(3) termoszféra(4) exoszféra(1) napállandó(5) szórt sugárzás(3) üvegháztartás(2) napfénytartam(3) fajhő(3) albedo(2) idő(4) időjárás(4) éghajlat(3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Földrajz

Válaszok

2
Légkör: Egy égitest felszínét körülvevő gázburok.

Troposzféra: A Föld légkörének azon legalsó rétege, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik.

Sztratoszféra: A Föld légkörének azon rétege, amelyben a magasabb hőmérsékletű légrétegek feljebb, az alacsonyabb hőmérsékletűek pedig lejjebb helyezkednek el.

Mezoszféra: A felszíntől számítva 50-85 km-ig terjedő levegőréteg, alatta a sztratoszféra, felette a termoszféra található. A mezoszférában égnek el a meteorok, emiatt itt nagy számban fordulnak elő vas- és egyéb fématomok.

Termoszféra: A légkörben a mezoszféra és az exoszféra között helyezkedik el, 85 km-től kb. 500 km magasságig terjed. A ritka anyagsűrűségű légköri tartomány felépítésében elektromos töltéssel rendelkező részecskék, ionok vesznek részt, amelyek jól vezetik az elektromosságot, ezért ezt a réteget ionoszférának nevezzük.

Exoszféra: A földi légkör legfelső, kb. 500 km feletti rétege, felső határa 10 000 km. Hőmérséklete nappal, a Nap sugarainak hatására 1000 °C körülire emelkedik, majd éjszaka az abszolút nulla fokhoz (0 kelvin) közelire hűl le. Itt még előfordul atomos formában az oxigén és a nitrogén, de alsó részében már a hélium, felette pedig az atomos állapotú hidrogén az uralkodó gáz.

Napállandó: A Nap kisugárzott energiamennyiségének az a része, mely eléri a földi légkört.

Szórt sugárzás: A vízszintes síkra a felső féltérből érkező összes rövidhullámú sugárzás, kivéve, ami a Nap korongjának irányából érkezik.

Üvegháztartás?
Üvegházhatás: olyan bolygó hőháztartásában lejátszódó jelenség, amelynek légköre a csillagja fényére átlátszó, de a saját hőmérsékleti sugárzására számára átlátszatlan. Emiatt a bolygó felszínéről a hő nem tud fénysebességgel visszasugározódni az űrbe, hanem jóval lassabb fizikai és meteorológiai folyamatok során távozik.

Napfénytartam: Alapvetően a napsütéses órák számát értjük alatta.

Fajhő: Megmutatja, hogy 1 kg anyag 1 °C-kal történő melegítéséhez mennyi energia szükséges, azaz mennyivel nő az anyag belső energiája.

Albedo: Általánosságban egy felületre érkező elektromágneses sugarak visszaverődési képességének mérőszáma.

Idő: Mindennapi életünkben az idő az események látszólag folyamatos sorrendjének érzékelésére utal.

Időjárás: Időjárásnak nevezzük egy bolygót a világűrtől elválasztó atmoszféra valamely helyen és rövidebb időszakban jellemző fizikai paramétereit, azok kialakulását és egymásba átalakulását.

Éghajlat: Valamely hely hosszú távra jellemző időjárási viszonyainak összessége, az időjárás elemeinek hosszabb idejű ismétlődése.

Forrás: Wikipédia, Tudásbázis(sulinet)
0

Ez segíthet megérteni a különböző szférákat:
Módosítva: 5 éve
0