Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Középszintű Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2155
Egy 30 fős osztályban megkérdezték a tanulókat, hányan olvasnak nem kötelező szépirodalmat, mennyien olvasnak képregényeket és mennyien újságot. Az első két kérdésre összesen 15 fő tette fel a kezét. A második kettőre 17-en, az elsőre vagy harmadikra 18-an jelentkeztek. Tudjuk, hogy az első kérdésre jelentkezők fele jelentkezett a második kérdésre is. Azok közül, akik a másodikra jelentkeztek, a harmadik kérdésre hatan már nem nyújtották a kezüket. Végül azt is tudjuk, hárman jelezték, hogy olvasnak szépirodalmat és újságot is, egyetlen fő pedig mindhárom irodalmat. A diákok hány százaléka nem olvas sem szépirodalmat, sem képregényeket, sem újságot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A - nem kötelező szépirodalom
B - Képregény
C - Újság
Szépirodalom + Képregény = 15 fő (A+B=15)
Képregény+Újság = 17 fő (B+C=17)
Szépirodalom + Újság = 18 fő (A+C= 18)
Ha A+B+B+C+A+C=15+17+18 azaz 2·(A+B+C)=50 vagyis A+B+C=25
Ez alapján (visszahelyettesítésekkel) C = 10 fő, B = 7 fő, A = 8 fő.
Nézzük a metszeteket.
egy fő mindhárom félét olvas
A∩B∩C=1
A∩B = 4 mivel A/2 jelentkezett B-re is.
hárman olvasnak szépirodalma és újságot
A∩C=3
Akik a másodikra jelentkeztek (7 fő), abból a harmadikra 6-an nem jelentkeztek (B∩C=0)
csak így teljesülhet a 6 fő.
Ez alapján csak C-re jelentkező száma is meghatározható
Összeszámolva az olvasó diákokat - 16 fő jön ki.
Vagyis a nem olvasók `14/30 = 0,4666666666666667\ \ \ \ ⇒\ \ \ \ 46,67%`


Módosítva: 7 éve
0