Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, szilárd anyagok hőtágulása

Főoldal » Középiskola » Fizika
567
tudnátok segíteni ebben a feladatban? Nem tudom hogy lehetne kiszámítani a százalékot, ha nem tudok mihez viszonyítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudsz mihez viszonyítani: a hosszhoz. Attól, hogy nem tudod, hogy mennyi, még lehet hozzá viszonyítani.

A hossz így változik melegítésre:
`Δℓ=α·ℓ_1·ΔT`
Vagyis a hosszváltozást így lehet kiszámolni. A kérdés pedig pont az, hogy a hossz változása mennyi százalékban?

Ha az a kérdés, hogy az `x` hány százaléka az `y`-nak, az így jön ki: `x/y·100%`

Most az a kérdés, hogy a hosszváltozás (`Δℓ`) hány százaléka a hossznak (`ℓ_1`):
`(Δℓ)/ℓ_1·100%`
`=(α·ℓ_1·ΔT)/ℓ_1·100%`
Lehet egyszerűsíteni a hosszal, szóval nem számít, hogy ismeretlen.

Fejezd be.

Másik kérdés: A terület hány százalékkal nől?
A sugarat ki lehet számolni:
`Δr=α·r_1·ΔT`
vagyis az új sugár:
`r_2=r_1+α·r_1·ΔT=r_1(1+α·ΔT)`

A régi terület: `A_1=r_1^2π`
Az új terület: `A_2=r_2^2π=(r_1(1+α·ΔT))^2π=r_1^2(1+α·ΔT)^2π`
Hány százaléka az új kerület az eredetinek:
`A_2/A_1·100%`
`=(r_1^2(1+α·ΔT)^2π)/(r_1^2π)·100%=(1+α·ΔT)^2·100%`
Számold ki. Ez 100%-nál nagyobb lesz. Nem ez a kérdés, hanem az, hogy mennyivel nőtt, úgyhogy ebből le kell vonni 100%-ot.
0