Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Középszintű Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1064
Iván 3 dolgozatot írt eddig a félévben, egy 15, egy 62 és egy 58 pontosat. Legalább hány pontos dolgozatot kell írnia negyedikre, hogy átlagban teljesítse a 60 %-ot, ha az első és harmadik dolgozat 100. a második és negyedik dolgozat 80 pontos?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy a negyedik dolgozatra x pontot kap, így összesen 15+62+58+x=135+x pontot gyűjt össze a négy dolgozat alatt. Összesen 100+80+100+80=360 pontot tudott volna elérni, ennek a 60%-a 360*(60/100)=216 pont. Tehát ha összességében 60%-ot szeretne elérni, akkor összesen 216 pontra van szüksége, tehát:

135+x=216, erre x=81 adódik. Tekintettel arra, hogy a 4. dolgozat 80 pontos, amiből 81-et nem tud elérni, ezért a 60% csak vágyálom marad.
Módosítva: 7 éve
0

A dolgozatok %-os értékei:
`(15)/(100) ⇒\ 15%,\ (62)/(80)\ ⇒77,5%\ (58)/(100)\ ⇒\ 58%`
A négy dolgozat átlaga 60%-os kell, hogy legyen, vagyis
`(15\ %+77,5\ %+58\ %+\ x)/4\ =\ 60\ %`
`x = 89,5\ %`
Mivel 80 pont érhető el, így
`p_4/80>=0,895`
`p_4≥80*0,895=71,6`
Legalább `color(red)(72)` pontot kell elérnie Ivánnak.
0