Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalap átlója trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
763
Egy téglalap 26 cm hosszú átlója az egyik derékszöget 2:3 arányban osztja. Mekkorák a téglalap oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a kisebbik szög 2x, ekkor a nagyobbik szög 3x nagyságú, ekkor (2x):(3x)=2:3 arány teljesül. Értelemszerűen ezek összege 90°, tehát:

2x + 3x = 90°, erre x=18° adódik, tehát a két résszög 2*18°=36° és 3*18°=54° nagyságú.

Innentől már csak egy szinusz és egy koszinusz kell az oldalakhoz.
0

Ennyi lett ?
0