Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hanyas számrendszerben számolnak?

Főoldal » Középiskola » Matematika
594

2019 tavaszán új, ismeretlen néptörzset fedeztek fel Brazíliában, az Amazonas folyása mentén. Magukat ájlávmasznak hívják, fejlett írással rendelkeznek, helyi értékes számokkal számolnak, és bizonyos – elsősorban mágikus szokásokhoz kapcsolódó – esetekben titkosírással kommunikálnak egymással. A titkosírásban minden jelet egy másik jellel helyettesítenek (kódolnak).

A törzs életét tanulmányozó kulturális antropológusok észrevették, hogy az általuk használt jelek (44 hangjel, 12 írásjel, továbbá a számjegyek) és a számrendszerükben két helyi értéken felírt számok (00 = 0; 01 = 1; 02 = 2 stb.) között kölcsönösen egyértelműen megfeleltetés létesíthető.
Hanyas számrendszerben számolnak
A:6, B:7, C:8, D:9, E:10
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
De egy elbonyolított feladat :)

Van 44 hang, 12 írásjel és x számjegy (x alapú számrendszerben számolnak, abban x darab számjegy van, ahogy a mi 10-es számrendszerünkben is 10 számjegy van 0-tól 9-ig.)
Ez 56+x jel.
Éppen fel tudják írni a számrendszerükben két számjeggyel kódolva.

A felső helyiérték az x-esek, két helyiértékkel x·x = x²-ig tudnak számolni (pontosabban 00-tól x²-1-ig. Mi pl. a 10-es számrendszerben 00-tól 99-ig tudunk két számjeggyel számolni, ahol 99 = 10²-1)
00-tól x²-1-ig van pontosan x² lehetőség, és pontosan annyi jelük van, vagyis:

`56+x=x^2`

Ez ránézésre `x=8` esetén teljesül, de megoldhatod a megoldóképlettel is.

Szóval 8-as számrendszerben számolnak.
0