Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi sorokat ,hogyan vizsgálnátok meg konvergencia szempontjából?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
579
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy `sum 1/n^p` konvergens, ha `p > 1` és divergens, ha `p ≤ 1`.

b)
Minoráns kritérium:
`a_n=sqrtn/n(2+sin n)=(2+sin n)/n^(0.5) ≥ b_n=1/n^(0.5)`
És tudjuk, hogy `sum b_n` divergens.

a)
Majoráns kritérium:
`a_n=sqrtn/n^2(2+sin n)=(2+sin n)/n^(1.5) ≤ b_n = 3/n^(1.5) = 3/n^(0.1)·1/n^(1.4)`
és ha `3/n^(0.1) < 1`
vagyis `n > 3^(10)`,
akkor ` b_n < c_n=1/n^(1.4)`
És tudjuk, hogy `sum c_n` konvergens.
0