Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Hétfőre kellene!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4216
1, Határozd meg 450-nek a 3/5 részét, 5/5 részét 9/5 részét!

2, Albi egy munka 2/5 részét, Bandi 2/8 részét, Csaba a 7/20 részét végezte el. Melyikük dolgozott legtöbbet?

3, Számitsd ki!!

a, 13/18 + 13/12
b, 16/15 + 17/20
c, 15/14 + 13/16
d, 25/28 + 18/35
e, 17/18 + 25/72
f, 11/15 + 18/25
g, 24/14 + 25/15
h, 25/28 + 18/25
i, 23/36 - 16/45
j, 10/32 - 17/96
k, 25/18 - 13/15
l, 45/75 - 18/36
m, 20/30 - 16/15
n, 15/32 - 11/13
o, 45/35 - 12/15


4, Mennyi 3/4 kg liszt

a) 1/5 része
b) 2/5 része
c) 5/5 része
d, 9/5 része??


5, Mennyi 8/10 dl olaj

a) 1/2 része
b) 2/5 része
c) 5/4 része
d) 8/10 része??


6, Végezd el a szorzásokat!!

25/12 * 40/15
16/20 * 20/16
-72/50 * 75/54
-35/24 * (- 18/49)


7, Mennyibe kerül 5/4 kg padlizsán, ha 1 kg ára 500 Ft?

8, Egy vásáron 1 kg gumicukor ára 1600 Ft. Mennyit kell fizetnünk, ha

3 kg-ot
1/2 kg-ot
3/2 kg-ot
1/4 kg-ot
3/4 kg-ot
7/4 kg-ot vásárolunk??


9, Ird föl az 5, az 1, a 0, a-4, a 17/18 reciprokát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.) Az alábbi törteket 450-nel kell szorozni:
450*3/5=270
450*5/5=450
450*9/5=810

2.) Ennél a feladatnál a nevezőket közös nevezővé kell alakítani: legyen ez 40
Ha a nevezők 40-re változnak, annyival kell szorozni az eredetit, hogy az 40-et hozzon ki végeredménynek. Pl.: Albi: 5 áll a nevezőben 40÷5=8, tehát 8-cal kell szorozni a számlálót is, vagyis 2*8=16 → 16/40
A: 16/40; B: 10/40; C: 14/40
Tehát Albi dolgozott a legtöbbet.

3.) Ennél a feladatnál az a feladatod, hogy közös nevezőt keress, és annyival szorozd be a számlálót is, amennyiszeresére (remélem, van ilyen szó :D) nőtt a nevező:
a, 13/18+13/12=(26+39)/36=65/36
b, 16/15+17/20=(64+51)/60=115/60 (egyszerűsítés után: 23/12)
c, 15/14+13/16=(120+91)/112=211/112
Innentől megadok pár közös nevezőt, de a számlálót próbáld meg te kiszámolni:
d, 140 lesz a közös nevező
e, 72 lesz a közös nevező
f, 75 lesz a közös nevező
A g,-t és a h,-t próbáld meg egyedül ;)
i, 23/36-16/45=(115-64)/180=51/180=17/60
j, 10/32-17/96=(30-17)/96=13/96
k, 25/18-13/15=(125-78)/90=47/90
Az l, feladatnál egyszerűsítés után 10 lesz a közös nevező, próbáld meg kiszámolni a számlálót.
m, 5 lesz a közös nevező (a végeredmény mínusz lesz, de ez nem probléma)
Az n,-t és o,-t próbáld meg egyedül

4.) Itt az a feladat, hogy a 3/4-et megszorozd az alábbi törtekkel:
3/4*1/5=(3*1)/(4*5)=3/20(=0,15)
3/4*2/5=(3*2)/(4*5)=6/20=3/10(=0,3)
3/4*5/5=1
Az utolsót te is meg tudod csinálni ;)

5.) Itt ugyanazt kell csinálni, mint az előzőnél, vagyis mindegyik törtet megszorzod 8/10-el. Hajrá ;)

6.) 25/12*40/15 Itt egyszerűsítheted 5-tel a 40-et és a 15-t:
25/12*8/3 Itt 4-gyel egyszerűsítheted a 8-at és a 12-t:
25/3*2/3=50/9
A többi menni fog neked is, ha nem, akkor írj rám, de meg fogod tudni csinálni ;)

7.) Itt egyszerűen megszorzod az 5/4-et 500-zal: 5/4*500=625

8.) Gyakorlatilag ugyanez, az 1600-at megszorzod a törtekkel

9.) 5=5/1→1/5
1=1/1→1/1
0-nak nincs reciproka
-4=-4/1→-1/4
17/18→18/17

Ha valamit nem értesz, akkor írj rám nyugodtan. (De csak akkor, ha nem érted, és ne azért, mert nem akarod ;))
0