Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Hétfőre kellene!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1556
1, Egyszerűsitsd a törteket!!

256/4096
125/3125
8192/64
15625/625
512 *72125/2048*3125
75*108/48*125

2,
A) a 67457 mennyit ad maradékul 11-gyel, 30-cal, 13-mal osztva?

3, Bontsd föl prímszámok szorzatára.

a=1024
b=49
c=2560
d=1155
e=5358
f=10010

4, Határozd meg a legnagyobb közös osztóját és a legkisebb közös többszörösét!

a) 76 és 152
b) 42 és 55
c) 68 és 170
d) 22, 52 és 15


5, 9-cel osztva ,mennyit ad maradékul az
1, 3, 7, 9, 10, 30, 70, 90, 100, 300, 700, 900 ??


6, Oldd meg a következő egyenletet!!

x+12=0
0+y=0
z+(-15)=0
a+u=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Bontsuk fel a számlálót és a nevezőt prímszámok szorzatára:

256=2*2*2*2*2*2*2*2=2⁸
4096=2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2*2=2¹²

Tehát a tört felírható `2⁸/2¹²` alakban, ez egyszerűsíthető `1/2⁴` alakra, ami `1/16` alakban felírható.

A többinél hasonlóan:

125=5*5*5=5³
3125=5*5*5*5*5=5⁵, tehát a tört felírható `5³/5⁵`, ami `=1/5²=1/25`.

8192=2¹³
64=2⁶, tehát `2¹³/2⁶=2⁷=128`

15625=5⁶
625=5⁴, tehát `5⁶/5⁴=5²=25`

512=2⁹
78125=5⁷
2048=2¹¹
3125=5⁵, tehát `(2⁹*5⁷)/(2¹¹*5⁵)=5²/2²=25/4`

75=3*5²
108=2²*3³
48=2⁴*3
125=5³, `(3*5²*2²*3³)/(2⁴*3*5³)=3³/(2²*5)=27/20`

2.

67457:11=6132, maradék: 5
67457:30=2248, maradék: 17
67457:13=5189, maradék: 0

3.

1024=2¹⁰
49=7²
2560=2⁹*5
1155=3*5*7*11
5358=2*3*19*47
10010=2*5*7*11*13

4.

76=(2²)*(19)
152=[2³]*[19]
Legnagyobb közüs osztó: 2²*19=76
Legkisebb közüs többszörös: 2³*19=152

42=[2]*[3]*[7]
55=[5]*[11]
Legnagyobb közös osztó: 1. Ha a prímtényezők között nincs azonos a két számban, akkor mindig 1 a legnagyobb közös osztó.
Legkisebb közös többszörös: 2*3*5*7*11=2310

68=[2²]*[17]
170=(2)*[5]*(17)
Legnagyobb közös osztó: 2*17=34
Legkisebb közös többszörös: 2²*5*17=340

Először csak kettőt vizsgálunk, és a kapott legnagyobb közös osztót vetjük össze a harmadik számmal a három szám legnagyobb közös osztójához, és a legkisebb közös többszöröst vetjük össze a harmadik számmal a három szám legkisebb közös többszöröséhez;

22=(2)*[11]
52=[2²]*[13]
Legnagyobb közös osztó: 2
Legkisebb közös többszörös: 2²*11*13=572

2=2
15=3*5
Legnegyobb közös osztó: 1, tehát a három szám legnagyobb közös osztója 1.

572=[2²]*[11]*[13]
15=[3]*[5]
Legkisebb közös többszörös: 2²*3*5*11*13=8580, ez a három szám legkisebb közös többszöröse.

5.

1, 3, 7, 0, 1, 3, 7, 0, 1, 3, 7, 0

6.

x=-12
y=0
z=15
a=-u vagy u=-a, mindkettő helyes.
0