Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
957
Egy levegőben levő anyacsavar rugós erőmérővel mért súlya G1 = 2 N. Ha a csavar desztillált vízbe merül, az erőmérő 1,77 N nagyságú erőt mutat. Milyen anyagból készült a csavar? Mennyi a sűrűsége annak a folyadéknak, amelybe belemerítve ugyanezt a csavart az erőmérő 1,82 N erőt mér?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A csavar térfogata `V`. Nem tudjuk, ki kellene számolni.
A felhajtóerő miatt kevesebb a súlya a vízben. 0,23 N-nal kevesebb, vagyis ennyi a felhajtóerő.
A felhajtóerő a kiszorított víz súlya, magyarul a `V` térfogatú víz súlya.
A súly az `m·g`, vagyis `"0,23"\ N="0,023"\ kg·10m/s^2`
Vagyis a kiszorított víz tömege 23 gramm.
Mivel a víz sűrűsége `1\ g/(cm^3)`, már tudod is, hogy hány köbcenti a víz térfogata.
Tehát tudod már, hogy `V` az hány köbcenti.

`2\ N="0,2"\ kg·10m/s^2`, vagyis a csavar tömege 200 gramm.
Ha ezt elosztod a `V`-vel, kijön, hogy hány gramm per cm³ a csavar sűrűsége.

a) Keresd meg egy táblázatban, hogy ez melyik anyagnak a sűrűsége.

b) 1,82 N: Hasonlóan számold ki, hogy mennyi ilyenkor a felhajtóerő, az hány gramm folyadékból lett (m·g), és ha azt elosztod a térfogattal, kijön a sűrűség g/cm³-ben.
0