Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

492
Valaki tudna írni egy oldalas tartalmat a Puskin - Anyegin című könyvből ??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
I. fejezet: Ebben a fejezetben megismerjük Anyegint, aki az író barátja volt. Ezen kívül tudomást szerzünk általános tevékenységeiről, pl.: bálba megy, nőkkel van, stb.

II. fejezet: Puskin bemutatja Anyegin lakhelyét egy várat, barátait szomszédvárak urait. Egyik barátja Lenszkij volt, akivel sokat elmélkedtek. Az első szerelme Olga volt, akinek testvére Tatjána. Nagyon különbözött egymástól a két testvér. Megismerjük a szüleiket is. Az apjuk egy nap meghal, és gyászolják.

III. fejezet: Ezután egyszer Tatjána beleszeretett Anyeginbe. Írt hozzá egy levelet, amit a „nyanyával” küldött el. A levélben szerelmet vallott és elhívta Tatjána magukhoz Anyegint. Másnap először Lenszkij érkezett meg, aki mondta, hogy Anyeginnek dolga van, és később érkezik. Tatjána ezután nem sokkal lódobogást hallott és kirohant. Leült egy padra, ahonnan málnaszedő lányok énekhangját hallotta. Aztán tovább indult, és előtte állt Anyegin.

IV. fejezet: Anyegin Tatjánának a levelére úgy reagált, hogy nem szeretne kapcsolatba bonyolódni. Tatjána elég szomorú volt. Ezután Anyegin egyszer találkozott Lenszkijjel, akivel beszélgettek. Ő csak Olgára gondolt. Következőnek Anyegin egy reggelét írja le az író.

V. fejezet: Ősz van. Már túl vagyunk a Szilveszteren, mikor leesik az első hó. Tatjána rosszat álmodott Anyeginnel, egy medvével és sok szörnnyel. A következő nap bál volt, ahova sok ember eljött. Többek között Anyegin és Lenszkij is. Anyegint Tatjánával szembe ültetik le. Jevgenyij úgy veszi észre, hogy Tatjána szomorkás hangulatú és azt hiszi, hogy Lenszkij miatt. Meg akarja bosszulni, ezért Anyegin Olgával táncol, beszélget. Lenszkij féltékeny lesz, bár nem érti barátját, és elmegy.

VI. fejezet: Az est végén mindenki aludni megy. Tatjána most is – kicsit féltékenyen – Jevgenyijre gondol. A következő nap Lenszkij párbajra hívja Anyegint. Jevgenyij győz, és megbánja tettét.

VII. fejezet: Jevgenyij ezután elment. Olga anyja szomorúságában meghalt. Amikor Tatjána nagyobb lett elment otthonról. Ezután egyszer Tatjána visszalátogat a volt házukba. Egyszer Tatjánát elvitték Moszkvába, hogy összeházasítsák valakivel, mert eddig minden udvarlót kikosarazott. Moszkvában sok rokonhoz elvitték látogatóba. De Tatjána mindig szomorkás és lehangolt maradt. Egyszer egy Vjazemszkij nevű embernek megtetszett, aki elvitte egy színházba.

VIII. fejezet: Telt az idő Tatjánát feleségül vette egy herceg így hercegnő lett. Anyegin egyszer visszament Tatjána házába, ahol most is lakott, mert szerelmes lett és úgy gondolta, hogy Tatjánát elveheti feleségül. De nem tudta, hogy lehetetlen akar. Tatjána pedig érzelem nélkül reagál minden szavára, még amikor elsőnek megjelent, akkor is. Jevgenyij egy levelet is írt imádottjának, de szintén negatív választ kapott. Ezt valószínűleg Tatjána férje megtudta és elment Jevgenyijhez. A költő itt elbúcsúzik Anyegintől és tőlünk.
0