Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Hétfőre kellene!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1538
1, Egy kétkarú mérleg egyik tányérjában három egyenlő tömegű csomag és még 1 kg mérősúly van, a másik tányérban egy ugyanolyan csomag és még 5 kg mérősúly. Mekkora tömegű egy csomag, ha a mérleg egyensúlyban van?

2, Egy kétjegyű számban a tízesek száma 3-mal nagyobb az egyesek számánál. A szám nagyobb 29-nél, de kisebb 51-nél. Melyik ez a szám?


3, Egy gépkocsi másodpercenként 22,5 m-t tesz meg. Hány kilométert tesz meg ugyan ekkora sebességgel 1 óra alatt?

4, Egy gépkocsi óránként 126 km-t tesz meg. Hány métert tesz meg ugyan ekkora sebességgel 1 másodperc alatt?


5, Igaz vagy hamis.
A) a 2-nek minden hatványa 4-nek is hatványa
B) a 4-nek minden hatványa 2-nek is hatványa
C) a 2-nek van olyan hatványa, amelyik 4-nek is hatványa
D) a 4-nek van olyan hatványa, amelyik 2-nek is hatványa
E) a 8-nak minden hatványa 4-nek is hatványa.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

5
1. Az adott csomagok tömegét jelöljük x-szel.
Ekkor azt kapjuk, hogy:
5x+1=x+5 /-x
4x+1=5 /-1
4x=4 /:4
x=1
Így a csomag tömege 1 kg.
-1

3. Ha a gépkocsi
1 másodperc alatt ... 22,5 m-t tesz meg
60 másodperc=1 perc alatt ... 22,5*60=1350 m-t tesz meg
60 perc=1 óra alatt ... 1350*60=81000 m=81 km-t tesz meg
0

4.
1 óra=60 perc alatt ... 126 km=126000 m-tesz meg
1 perc=60 másodperc alatt ... 126000:60=2100 m-t tesz meg
1 másodperc alatt 2100:60=35 m-t tesz meg
0

5.
A. hamis, mert például 8 a 2-nek hatványa, a 4-nek pedig nem
B. igaz, mert a 4 az 2*2, így azt tovább hatványozva biztosan 2 hatványt kapunk
C. igaz, mert például a 4 a 2-nek második, a 4-nek első hatványa
D. igaz, mert minden 4 hatvány 2 hatvány is (B. állítás)
E. hamis, mert például 8 a 8 első hatványa, a 4-nek viszont nem hatványa
0

2. Soroljuk fel az összes ilyen kétjegyű számot:
30, 41, 52, 63, 74, 85, 96
Ezek közül a 30 és a 41 nagyobb, mint 29, de kisebb, mint 51.
0