Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2656
Egy egyenlő szárú háromszög alapja a=6,4cm, a hozzá tartozó magasság=2,4cm, Mekkora a háromszög szára? Mekkora a háromszög kerülete,területe? Mekkora a szárhoz tartozó magasság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha behúzzuk az alaphoz tartozó magasságot, akkor olyan derékszögű háromszögeket kapunk, ahol a befogók hossza 3,2 cm és 2,4 cm (3,2 azért, mert az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot), így Pitagorasz tételével kiszámolható az átfogó (c) hossza:

2,4²+3,2²=c²
5,76+10,24=c²
16=c² → 4=c, tehát az átfogó hossza, ami egyben az egyenlő szárú háromszög szárainak hossza, 4 cm.

A háromszög területe: oldal*oldalhoz tartozó magasság/2=6,4*2,4/2=7,68 cm², kerülete: az oldalhosszok összege=4+4+6,4=14,4 cm.

Az előbb kiszámoltuk, hogy a háromszög területe 7,68 cm², amit az oldal*oldalhoz tartozó magasság/2 képlettel számoltunk, ugyanez használható a szárhoz tartozó magasság meghatározásához; ha annak hossza M, akkor

7,68=4*M/2,
7,68=2M → 3,84 cm=M lesz a szárhoz tartozó magasság hossza.
1