Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rezgő mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
614
2./a Vízszintes asztalon D=0,789N/m rugóállandójú rugóval és fonállal kikötött 50dkg tömegű hány másodperc alatt teszi meg a szélső helyzetek közötti távolságot?

2/b. Mekkora lesz a test mozgási energiája az egyensúlyi helyzetben történő áthaladáskor ,ha az amplitudó 20cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt mindent megtalálsz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Harmonikus_rezg%C5%91mozg%C3%A1s
A szükséges képlet az `a)`-hoz a periódusidő számolása: `T = 2πsqrt(m/D)`.
A `b)`-nél gondolom tudod a mozgási energia képletét, így a gondot gyanítom, hogy a sebesség meghatározása okozza. Azt kell tudni, hogy egyensúlyi helyzetben a test sebessége pont a maximumot éri el, amit `v_(max)=Aω` képlettel számolunk. Ez amúgy a sebesség-idő függvényből következik, ha a `cos`-nál `0°`-ot helyettesítesz be, `cos 0° = 1`.
1