Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2362
a) két falu 79 km-re van egymást. Két kerékpáros a két falubol reggel 8-kor elindul egymással szemben. Az egyik sebessége 13 km/h, a masik 15km/h. Mikor találkoznak? Hány kilométert tesznek meg találkozásukig külön-külön?

b) ket gepkocsi ugyanazon az útvonalon halad. Az egyik 20 m-t, a masik 25 m-t tesz meg másodpercenként. Amikor a gyorsabb autó célba ér, akkor a masik még 6 km-re lesz a céltól. Hány perc alatt teszi meg a távot a gyorsabb gépkocsi? Milyen hosszú az útvonal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
a, (1-es kerékpáros : 13 km/h, 2-es kerékpáros 15 km/h)
Mivel az 1-es kerékpáros 13 km/h sebességgel megy ezért az ideje, x' és a meg tett uta 13x (s=v*t=, km=h*km/h). A 2-es kerékpáros 15km/h sebességgel megy ezért az ideje itt is, x'lesz a megtettt út pedig 15x.
Egyenlettel:
13x+15x=79
28x=79/:28
X=79/28 (egészszámban nem jön ki)
És innen már adódik hogy 79/28+8=303/28 óra - kor találkoznak. Az 1-es kerékpáros : 13*79/28=1027/28 km tett meg az első kerékpáros.
2-es kerékpáros : 15*79/28=1185/28 km tett meg a második kerékpáros.
Módosítva: 7 éve
0

b) Őszinte leszek felírtam egy egyenletet :x/90=x-6/72 és ennek az eredménye 30 km lett . Am a lassabb kocsi 72km/h val halad a gyorsabb 90km/h val. Szóval a 30 km az nem lenne jó .Így próbálgattam egy kicsit és kijött a 60 km. Ha az út 60km akkor a lassab kocsi ekkor 54 kmnél tart és mivel a 60 a 90-nek a 2/3-a így az 1h nak is a 2/3-a a megoldás.Ami amúgy 40 perc.Aztán a 72km-nek az 54km a 3/4-e így az 1órának is vesszük a 3/4-ét ami 45.Egyébként ez nekem reális megoldásnak tűnik ha a tanárod kérdezi,hogy hogyan jött ki mondd hogy próbálgatással,és a többi számolás meg amúgy is megvan.
0

A második kérdésre jó az a 30 km.
Ha egyszerre indulnak, ugyanazon az útvonalon haladnak a feladat szerint
az első autó 6000 m előnyt szed össze.
Ezt úgy szedi össze, hogy másodpercenként 5 méterrel tesz meg többet, vagyis 6000/5 másodpercig mozog (1200 s = 20 perc).
A megtett táv pedig 1200*25 m = 30000 m = 30 km.
1200 s alatt a 20 m/s-os 24 km-nél tart. A 25-ös pedig már oda is ért.

0