Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
626
Valaki elmagyarázná nekem,hogy hogyan kell ezt a feladatot kiszámolni? Köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
R=a sugár.
Az "alfa" az 360°/(az oldalak száma)
R×cos(alfa)=a/2 (az ábrán jól látszik)
Az oldal hossza
2×R×sin(alfa)=a
A terület
Oldalak szám×(a háromszög területe)
T∆=a×m/2=m×(a/2)
m=R×cos(alfa)
Ezért:
T∆=R×cos(alfa)×R×sin(alfa)=
R^2×sin(alfa)×cos(alfa)
n legyen az oldalak száma'
T(n-szög)=n×T∆=
n×R^2×sin(alfa)×cos(alfa)=
alfa=360°/n
n=12
R=8cm
alfa=360°/12=30°
T(12-szög)=12×(8^2)×sin(30°)×cos(30°)
=
1