Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közös munkavégzéses feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1043
Egy kombájn 10ha gabonát 4 nap alatt arat le, egy másik ugyanezt a mennyiséget 5 nap alatt végzi el.

a) Mennyi idő alatt végeznek, ha közösen dolgoznak?

b) Mennyi idő alatt végeznek, ha közösen dolgoznak, de az első egy hiba miatt 1 napot nem tud dolgozni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenes arányosság elvét követve az első 1 nap alatt 10/4=2,5 hektárt, a másik 10/5=2 hektárt tarol le, így összesen 1 nap alatt 4,5 hektárral végeznek. Emiatt 1/4,5 nap kell nekik, hogy 1 hektárt betakarítsanak közösen, ebből 10 hektárra 10*1/4,5=10/4,5=20/9 napra van szükségük, ha percre váltjuk át, akkor egész számot kapunk eredményül: 24*60*20/9=3200 perc.

Ha a második egyedül dolgozik, akkor ő 1 nap alatt 2 hektárt letarol, így mikor közösen dolgoznak, 8 hektár marad. Együtt 1 hektárral 1/4,5 nap alatt végeznek, 8 hektárral 8/4,5 napra van szükségük, tehát összesen 1+(8/4,5)=1+(16/9)=25/9 napra van szükségük, hogy végezzenek, ez 24*60*25/9=4000 perc.
0