Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK (FONTOS)

453
Hello, kérlek segítsetek! 8.osztályos vagyok, és bukásra állok matekból! (1,57) Ezeket a feladatokat kellenne megoldani: (TÉMA:ALGEBRA)

1.)

,,Egy óra két mutatója nem sokkal 6 óra után 110°-os szöget zár be. Kevéssel 7 óra előtt ismét 110°-os szöget zárnak be a mutatók. Mennyi idő telt el a két állapot között?"

2.)

,,Egy egyenlő karú mérleg egyik karjára egy 1kg tömegű vasgolyót, másik karjára egy 1kg tömegű alumíniumgolyót függesztünk. Fennmarad-e az egyensúly, ha mindkét gömböt egyidejűleg teljesen vízbe merítjük?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1, időegység alatt vizsgáljuk a mutatók szögelfordulását (~szögsebesség):
1 perc alatt a nagymutató 360°/60=6°-ot fordul, a kis mutató (360°/12)/60=0.5°. Így percenként 5.5°-kal csökken az általuk bezárt szög mindaddig, amíg fedésbe nem kerülnek. (110/5.5=20 perc). Az ezt követő 20 percen továbbra is ugyanennyi a nagymutató relatív szögsebesség, 20 percen keresztül, percenként 5.5°-kal hagyja le a kismutatót; tehát 40 perc telt el a két állapot között.
(Megfelelő indoklással nem szükséges ennyire szétbontani a folyamatot, de remélem így szemléletesebb, hogy mi is történik.)

2, Az Al sűrűsége kisebb mint a vasé, így egységnyi tömegű Al-nak nagyobb a térfogata, mint a vasnak. Víz ala merítve, így nagyovb a kiszorított víz térfogata is, tehát a rá ható felhajtó erő is. A grav. és a felhajtó erő iránya alapján ez azt eredményezi, hogy a mérleg a vas felé billen. (Kisebb tartóerő szükséges a mérleg részéről az Al golyó egyensúlyához.)
0

Köszönöm, kaptam kettő 5-öst :)
1