Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK (FONTOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
782
Hello, kérlek segítsetek! 8.osztályos vagyok, és bukásra állok matekból! (1,57) Ezeket a feladatokat kellenne megoldani: (TÉMA:ALGEBRA)

1.)

,,Egy óra két mutatója nem sokkal 6 óra után 110°-os szöget zár be. Kevéssel 7 óra előtt ismét 110°-os szöget zárnak be a mutatók. Mennyi idő telt el a két állapot között?"

2.)

,,Egy egyenlő karú mérleg egyik karjára egy 1kg tömegű vasgolyót, másik karjára egy 1kg tömegű alumíniumgolyót függesztünk. Fennmarad-e az egyensúly, ha mindkét gömböt egyidejűleg teljesen vízbe merítjük?"
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1, időegység alatt vizsgáljuk a mutatók szögelfordulását (~szögsebesség):
1 perc alatt a nagymutató 360°/60=6°-ot fordul, a kis mutató (360°/12)/60=0.5°. Így percenként 5.5°-kal csökken az általuk bezárt szög mindaddig, amíg fedésbe nem kerülnek. (110/5.5=20 perc). Az ezt követő 20 percen továbbra is ugyanennyi a nagymutató relatív szögsebesség, 20 percen keresztül, percenként 5.5°-kal hagyja le a kismutatót; tehát 40 perc telt el a két állapot között.
(Megfelelő indoklással nem szükséges ennyire szétbontani a folyamatot, de remélem így szemléletesebb, hogy mi is történik.)

2, Az Al sűrűsége kisebb mint a vasé, így egységnyi tömegű Al-nak nagyobb a térfogata, mint a vasnak. Víz ala merítve, így nagyovb a kiszorított víz térfogata is, tehát a rá ható felhajtó erő is. A grav. és a felhajtó erő iránya alapján ez azt eredményezi, hogy a mérleg a vas felé billen. (Kisebb tartóerő szükséges a mérleg részéről az Al golyó egyensúlyához.)
0

Köszönöm, kaptam kettő 5-öst :)
1