Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szervetlen kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
637
Tudna valaki segítenj ebben a feladatban?
Három fém atomtömegének aránya 3:5:7.A keverékben lévő atomok számának aránya 4:2:1. Ha a keverék 2,32 g-ját feloldjuk sósavban, akkor 1,558 dm3 normálállapotú hidrogéngáz fejlődik, és az összes fém feloldódik. Mindhárom fém kétvegyértékű. Mi a fémek moláris tömege és neve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
He `Me` a fém vegyjele, akkor ilyen reakció zajlik:
`Me+2HCl=MeCl_2+H_2`
Vagyis 1 mol fémből 1 mol `H_2` szabadul fel.

Normál állapotban 1 mol gáz térfogata 22,41 dm³. Bármilyen gázé ennyi, a hidrogéné is.
Akkor 1,588 dm³ gáz anyagmennyisége `n="1,588"/"22,41"` mol, oszd el.

A három fém mennyisége `n_1, n_2` és `n_3`. Ezek `4:2:1` arányban vannak, mert az atomok száma az pont a molt határozza meg. Vagyis `n_1=4n_3` és `n_2=2n_3`. Ezek összege `(4+2+1)n_3`, ami éppen az előbb kiszámolt `n` mol.
`n_3=n/7=...` számold ki
A másik kettőt is...

Ha az atomtömegek aránya 3:5:7, az monduk úgy lehet, hogy az egyes atomtömegek értéke ennyi:
`3m, 5m, 7m`
Egyelőre nem tudjuk, mennyi az `m`.

Tudjuk viszont, hogy melyikből hány mol van. Az össz-tömeg ezért:
`3m·n_1+5m·n_2+7m·n_3="2,32"\ g`
`m(3n_1+5n_2+7n_3)="2,32"\ g`
Ebből számold ki `m`-et.

Utána már tudod az atomtömegeket, nézd meg, melyik atom az.
1