Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg az egyenlő szárú háromszög hiányzó adatait!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
909
a=10 cm, b=5 cm,m=? cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
c2= a2+ b 2 , ugye ebből a c=10, b=5
10 2=a 2+ 5 2
100= a 2+25 /-25
75= a 2
 a  =  75 
a= 8,66
0

Egyenlő szárú háromszögről van szó. Elnézést, az kimaradt.
0

Végülis nem maradt ki, mert a főcímben leírtad, csak a főcímet (legalábbis én) nem szoktuk nézni, csak ami alul van.

Ha egyelő szárú háromszögről van szó, akkor ilyen adatokkal nem létezik háromszög, mert nem teljesül a háromszög-egyenlőtlenség, vagyis van két olyan oldal, amelyek öszege nem nagyobb a harmadik oldalnál, tehát 5+5>10 nem igaz. Ez abban az esetben van így, hogyha a `b` a szárakat jelöli.

Ha most a `b` jelöli az alapot, akkor behúzva az alaphoz tartozó magasságot (m) a háromszöget derékszögű háromszögekre bontjuk, ahol a befogók hossza `m` és 2,5 cm hosszú (mivel a magasság felezi az alapot), átfogója 10 cm, így Pitagorasz tétele:

`m² + 2,5² = 10²`, ebből `m=` 93,75 `=9,68`, tehát két tizedesjegy pontossággal az alaphoz tartozó magasság 9,68 cm.

A szárakhoz tartozó magasságot a háromszög területéből tudjuk kiszámolni; a háromszög területe:
`(5*9,68)/2=24,2 cm²`. Ha a szárhoz tartozó magasságot M-mel jelölöm, akkor a háromszög területe `(10*M)/2`, ennek kell 24,2 cm²-nek lennie, tehát:
`(10*M)/2 = 24,2`, erre `M=4,84` adódik, tehát a szárakhoz tartozó magasság 4,84 cm hosszú (két tizedesjegy pontossággal).

0