Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek valos számok halmazában

Főoldal » Középiskola » Matematika
476
Segítség de részletesen mert nem értem :(
X(x-3)=(x-3)(x-5)
X(x-3)=(x-2)(x-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Melyik része nem megy? A zárójelbontás, vagy a megoldóképlet használata?

Az első egyébként máshogyan is megoldható; ránézésre x=3 a megoldása. Ha ettől különböző megoldást keresünk (ezt azért fontos leírni, mert máskülönben megeshetne, hogy 0-val osztanánk), akkor osztunk x-3-mal, amire x=x-5 adódik, aminek pedig nincs megoldása.

Illetve nem is kell a megoldóképlet, mert rendezés után az x²-es tagok kiesnek, így egy lineáris egyenlet marad.
Módosítva: 7 éve
0