Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.o.

Főoldal » Középiskola » Fizika
699
Mekkora maximális sebességgel haladhat a 2600 kg tömegű kisteherautó a vízszintes útfelülettű 120 m sugarú kanyarban, ha a kerekek és az úttest között a tapadási súrlódási együttható 0.5?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, segítség, help, nemértem, koszonom
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r=120\ m`
Körpályán halad az autó, amihez centripetális erő kell. Ezt a centripetalis erőt a súrlódás adja.
Ha `v` sebességgel halad, akkor a centripetális gyorsulás `a_(cp)=v^2/r`
A centripetális erő pedig `F_(cp)=m·a_(cp)`

A maximális súrlódási erő: `F_s=µ·mg`
Az megegyezik a maximális centripetális erővel:
`µ·mg=m·v^2/r`
`µ·g=v^2/r`
`µ·g·r=v^2`
`v=sqrt(µ·g·r)`, számold ki.
1