Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámításos szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
941
A gyárban 600 dolgozó van. Elbocsájtják a nők 10%-át és a férfiak 20%-át,így 505 dolgozó marad. Hány férfi és nő dolgozott eredetileg a gyárban?

Egy szoknya és egy nadrág együtt 6000Ft. Emelik a szoknya árát 40%-al, a nadrágot 20%-al. Emelés után az összegük 7700Ft.
Mennyi az új áruk?

Nagyon nem értem őket, szóval lenne valaki olyan kedves és elmagyarázná őket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Százalékszámítás, 9.osztály,
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat

Ha a 600 dolgozó közül x férfi, akkor (600-x) nő.
Ha a nők eredeti számát, (600-x)-et 100%-nak vesszük, akkor a 10%-uk így 0,1⋅(600-x), ugyanígy a férfiak 20%-a pedig 0,2⋅x.
Ebből láthatjuk, hogy a gyár dolgozóinak a jelenlegi és elbocsátás utáni számát fel lehet írni egy egyismeretlenes egyenlettel, ami a következő lesz:

A gyár dolgozóinak száma így alakul az elbocsátások után:
600 - elbocsátott fériak száma - elbocsátott nők száma = 505, azaz:
600 - 0,2⋅x - 0,1⋅(600-x) = 505
Megoldjuk az egyenletet:
600 - 0,2⋅x - 60 + 0,1⋅x = 505
540 - 0,1⋅x = 505
35 = 0,1⋅x
350 = x

A fériak eredeti száma volt eljelölve x-szel, amiről most már tudjuk, hogy 350. A nők eredeti száma 600-x volt, ami 600-350, azaz 250 fő.

2. feladat

Az 1. feladat analógiájára:
Ha a szoknya ára x, akkor a nadrágé (6000-x).
Áremelés után a szoknyáé 1,4⋅x, a nadrágé 1,2⋅(6000-x). (Ha az eredeti árat 100%-nak vesszük, akkor a 40%-os áremelkedés miatt a szoknya ára az eredeti 140%-ára nő, ezért az eredeti árát 1,4-gyel megszorozzuk, és a nadrágnál is ezzel a logikával írjuk fel az új ár képletét.)

A szoknya és a nadrág ára így alakul az áremelés után:
Szoknya új áron + nadrág új áron = 7700, azaz:
1,4⋅x + 1,2⋅(6000-x) = 7700
Megoldva az egyenletet:
1,4⋅x + 7200 - 1,2⋅x = 7700
0,2⋅x = 500
x = 2500

Így a szoknya eredeti ára 2500 Ft volt, a nadrágé pedig 6000-2500, azaz 3500.
0