Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légy szíves segítsetek!! :)

726
1.hogyan működnek a félkész ételek főzéséhez használatos hőtasakok?
2.Mit és hogyan mérnek a lakásokban elhelyezett hőmennyiségmérők?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1)
Nem ismertem ezt, de találtam róla valamit:
http://maximkiado.hu/pub/item_attach/447/147.pdf

Ez van a lap alján:

Egyik osztálytársam olyan kis egyszer használható tasakokat hozott magával a sítáborba, amelyet ha felbontottunk, a benne lévő por a levegővel érintkezve felmelegedett. Ezzel melegítette elfagyott ujjait és arcát. Utánanéztünk az interneten: rendkívül finom eloszlású vaspor, szénpor és konyhasó van benne, amely gyorsan oxidálódik és közben hő szabadul fel.

Ehhez hasonló tölteteket elterjedten használtak már a II. világháborúban is konzervek melegítésére. A hadszintéren ugyanis nem mindig tanácsos tüzet gyújtani.
1995-ben jelentek meg az első félkész ételek, melyekben a főzéshez szükséges hőmennyiséget beépített melegítő töltet biztosítja kb. 15 percen keresztül.
2.1. ábra: Japán hőtasak. Kinyitás után a levegővel érintkező vaspor gyorsan oxidálódik, és közben hő fejlődik
1

2) A hőmennyiségmérőkről ezt találtam:

A mérőberendezés egy időben két adatot is regisztrál. Az egyik érzékelő egy vízóra, amely az átfolyt fűtővíz mennyiségét méri a betáplálás helyén, akár az előremenő, akár a visszatérő ágban. Az elfogyasztott energia megállapításához azonban azt is mérnünk kell, hogy a visszatérő ágban mennyire hűlt le a fűtővíz az előremenőhöz képest.

Ehhez egy-egy platina hőmérő kerül a két csővezetékbe. A gyakorlatban az egyik magában a vízórában lehet, párja pedig a másik csővezetékben, és mindhárom érzékelő jelei egy elektronikai egységbe érkeznek be, amely kiszámítja a felhasznált hőenergiát.

A hőmennyiségmérő számlálómű a fűtővíz térfogatát és az előremenő és visszatérő ág közötti hőmérséklet különbséget összeszorozza és a szorzatot az idő függvényében integrálja. Eredményként az elfogyasztott hőenergia kWh / MWh vagy MJ / GJ mértékegységben regisztrálódik és jelenik meg a kijelzőn, a térfogat pedig m3-ben.

Ultrahangos hőmennyiségmérő:

A fűtővíz térfogatáramát a hőmennyiségmérő ultrahang impulzus segítségével határozza meg, mely először az áramlással egy irányban, majd azzal szemben halad. Folyásirányban az impulzus terjedési ideje az adó és a vevő között rövidebb, ellentétes irányban hosszabb.

A fűtővíz térfogatárama a mért impulzus terjedési idők segítségével kerül kiszámításra. Az előremenő és visszatérő hőmérsékleteket platina ellenállás hőmérők érzékelik.
1