Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segitsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
499
Két szám számtani közepe 150. Tudjuk,hogy az egyik szám 5-szöröse a másiknak. Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kisebbik szám `x`, ekkor a másik ennek ötszöröse, vagyis `5x`. Így ezek számtani közepe (átlaga) `(x+5x)/2=3x`, és ennek kell 150-nek lenne, tehát:
`3x=150`, erre `x=50` adódik, tehát a két szám: 50 és 5*50=250.
Az ellenőrzés rád marad.
0