Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika dogába ezek lesznek, és megkéne oldani őket

Főoldal » Középiskola » Fizika
473
1,
Egy db 5kg os test 2s alatt 8 kört tesz meg, mekkora a centripetális erő, és a fordulatszám, ha a sugár 6dm.
2.Két hasábot, amelyet kötéllel vannak összekötve, vízszintesen huzzúk, a tömege 3kg,és 5kg. Az 5-kg at huzzuk, K=-12N.mekkora a huzóerő, és a gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
Ha 2 s alatt 8 kört tesz meg, akkor 1 s alatt 4-et. Vagyis a fordulatszám:
`n=4 1/s`.

Ha 1 s alatt 4 kört tesz meg, akkor 1 kört `1/4` s alatt tesz meg, tehát `T=1/4s`

A sugár `r=6\ dm="0,6"\ m`
Akkor a kör kerülete `k=2rπ=2·"0,6"·π` méter, számold ki. Ennyit tesz meg `T` idő alatt, vagyis a sebessége:
`v=k/T=...\ m/s` számold ki.

A centripetális gyorsuláshoz ezt a képletet kell bemagolni:
`a_"cp"=v^2/r`
számold ki.
A centripetális erő pedig:
`F_"cp"=m·a_"cp"`
0

2)
Rajzold fel a két testet, közötte a kötél, meg hogy a nagyobbikat húzod `F` erővel (még nem tudjuk, mennyivel).
A kötélnél rajzold be a `K` kötélerőt is. Azt két helyre is kell rajzolni: az 5 kg-osat visszafelé tartja (ellentétes a húzóerővel), a 3 kg-osat pedig az húzza.

Több vízszintes irányú erő nincs, mert nem adtak meg súrlódást a feladatban.

Az 5 kg-osra ható erőknek látszódni kell a rajzből:
- az `F` erő húzza
- a `K` erő visszatartja
ezért az eredő erő `F-K`
Ezzel az eredő erővel fel kell írni a dinamika alaptörvényét:
`F-K=m_1·a`
`F-12\ N=5\ kg·a`

A 3 kg-os másik testre egyedül a `K` erő hat, az húzza.
Mivel a kötél nem nyúlik, a két test egyforma gyorsulással fog menni, tehát ennek is `a` a gyorsulása.
Erre is fel kell írni a dinamika alapegyenletét: (Newton II. törvénye)
`K=m_2·a`
`12\ N=3\ kg·a`

Ebből kijön a gyorsulás:
`a=(12\ N)/(3\ kg)=4 m/s^2`
aztán ha ezt beírod az első egyenletbe, kijön az `F` húzóerő. Csináld meg.
0