Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmazás

1740
Sziasztok! Egy fogalmazás kellene nekem Radnóti Miklós hazaszeretetéről. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Lehetőleg ne ezt írd a fogalmazásba (mert az másolás lenne), csak az adatokat nézd át belőlük és saját magadtól próbáld megírni ;)

Személyes sorsa ellenére 1944-ben tör fel ajkáról a hazaszeretet forró vallomása, a Nem tudhatom… című vers képsoraiban. Amikor évszázadokkal előbb Balassi hazájától búcsúzott, versének fájdalmas szépségét és hitelét az biztosította, hogy nem nagy szavakat használt, hanem apró, személyes, lírai képekben vallott arról, mit jelent számára a haza. Radnóti is ezt teszi. Az ellenséges repülő számára térkép a táj, amelyen elpusztítandó célpontok sorakoznak. A költő számára a nagy előd: Vörösmarty Mihály szülőhelye és apró, fájdalmasan boldog emlékek sora, amelyek ehhez a tájhoz kötik: „és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma, / a csókok íze számban hol méz, hol áfonya, / s az iskolába menvén, a járda peremén, / hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én.” Balassi tudta, hogy a hatalom terrorja ellenére élnek ezen a földön dolgozók, tiszta költők és csecsszopók, „akikben megnő az értelem” -, s ők lesznek a jövő letéteményesei. Ezért nem a kitaszított ember bosszúálló dühével fordul szembe hazájával, hanem a jövőt féltő, ebben a jövőben bízó hazafi gondjával: „Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.”
A hazaszeretet az igazi tartalma a Töredék című költeménynek is. A vers valóban befejezetlen, töredékes, de arról a rettenetes időről éppen ezért hibátlan vallomás. Minden versszak az „Oly korban éltem én a földön” sorral kezdődik s ez úgy hat, mint egy távoli sikoltás. A szójátékszerű rím mondja ki a vers mondanivalóját: „az ország megvadult s egy rémes végzeten / vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.” „Oly korban éltem én e földön”, amikor az ember önként, kéjjel ölt, amikor a besúgás, a hazaárulás és a rablás számított hősiességnek, amikor a tisztességes embernek bujdosnia kellett, és az öngyilkosság látszott az egyetlen kiútnak. A költő elhallgat, hiszen ennek a kornak a borzalmait csak a bibliai átkokat szóró Ézsaiás próféta mondhatná ki.

Forrás: http://csicsada-irodalom-birodalom.blogspot.com/2014/03/radnoti-miklos-kolteszete.html?m=1
0