Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvényes feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2022
Adja meg a [-2; 3] intervallumon értelmezett f (x)= x²+1 függvény értékkészletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az `x^2+1` függvény képe parabola, ami felfelé nyitott, legalsó pontja `x=0`-nál van (amikor `x^2` éppen nulla). Ekkor `f(0)=1` értéket vesz fel. Ez a minimuma.

Az `x=0` benne van az intervallumban, tehát az értékkészlet legkisebb eleme az 1.

Mivel a minimumtól "jobbra" és "balra" is nő a függvény, az értékkészlet maximuma az intervallum valamelyik határán lesz. Számold ki a függvényértéket mindkét határon és válaszd a nagyobbikat.
Módosítva: 7 éve
0