Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes só oldása

Főoldal » Középiskola » Kémia
1595
A telített kalcium-klorid oldat 42,63 tömeg%-os. Telített oldat úgy készíthető hogy 50g vízben oldunk 264,8g kristályvíz tartalmú CaCl2-ot. Mi a kristályvíz tartalmú vegyület képlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Összesen az oldat 50+264,8 gramm.
(Ebből nem 50 gramm a víz, hanem több, mert a kalcium-kloridban kristályvíz is van.)
A teljes oldatnak a 42,63 %-a a kalcium-klorid:
(50+264,8)·42,63% = 134,2 g
A maradék a víz:
314,8-134,2 = 180,6 g

Ez a víz egyrészt az 50 gramm "igazi" vízből adódik, a maradék 130,6 gramm pedig a kristályvíz.

Vagyis a 264,8 gramm kalcium-kloridból 130,6 gramm a kristályvíz és 134,2 gramm a `CaCl_2`.

Kellenek a molekulatömegeket:
`M_(CaCl_2)=111 g/"mol"`
`M_(H_2O)=18 g/"mol"`

A 134,2 gramm `CaCl_2` ennyi mol: `"134,2"/"111"=1,21` mol.
A 130,6 gramm `H_2O` pedig ennyi: `"130,6"/"18"=7,255` mol.

Tehát 1,21 mol `CaCl_2` mellett van 7,255 mol `H_2O`.
Az azt jelenti, hogy 1 mol `CaCl_2` mellett van `"7,255"/"1,21"="5,996"` mol `H_2O`.

A kerekítési hibák miatt jött ki törtszám. A kristályvizes vegyület bizonyára ez:
`CaCl_2 · 6\ H_2O`
0