Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1082
Van egy ilyen feladat amiben egy lépést nem értek:
Van egy négyzet amelynek csúcsainak koordinátái: A(5;8) B(-3;-2) Mennyi a koordinátája a C és D csúcsnak?
Itt ugye nincs két eset mert a csúcsok megvannak adva, de a négyzetet akkor hogy kell felrajzolni és miért úgy? Valami körüljárási irányt magyarázott a tanárom. Köszönöm előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

5
Vektorokkal könnyebb dolgozni..
A két ismert pont:
A=(a,b) B=(a',b')
AB vektor pedig AB={∆a,∆b}
∆b=b-b' ∆a=a-a'
Mivel a négyzet esetén az oldalak merőlegesek egymásra ezért BC vektor merőleges az AB-re.
AB=(∆a,∆b) akkor a rámerőleges vektor'
BC=(∆b,-∆a) vagy ={-∆b,∆a}
D pont koordunátái:
A+BC=D
B+BC=C...és stb...
(a,b)+(∆b,-∆a)=D vagy
Módosítva: 7 éve
0

MEGOLDÁS:
Vektorokkal könnyebb dolgocni..
A két ismert pont:
A=(a,b) B=(a',b')
A=(5,8). B=(-3,-2)
AB vektor pedig AB={∆a,∆b}
∆b=b-b' ∆a=a-a'
AB=(5-(-3),8-(-2))=(8,10)
Mivel a négyzet esetén az oldalak merőlegesek egymásra ezért BC vektor merőleges az AB-re.
AB=(∆a,∆b) akkor a rámerőleges vektor'
BC=(10,-8) vagy ={-10,8)
D pont koordunátái:
A+BC=D ..és stb...
(a,b)+(∆b,-∆a)=D={5,8}+(-10,8) =(-5,15)
B+BC=C
(-3,-2)+(-10,8)=(-13,6)=C.
Ez az egyik megoldás..
0

Geogebra:
Itt jól ábrázolható!
0

Hát.. Van pozitív és negatív körüljárási irány..
0

A tanárod egy nem kőbe vésett szabály alapján mondott hülyeséget...

https://matematikasegito.blogspot.com/2012/08/jelolesek-geometriaban-sokszog-illetve.html

"A sokszögeknél inkább csak megegyezés, mint előírás, hogy a csúcsokat az óramutató járásával ellentétes (pozitív) irányban betűzzük."

Ez alapján mondta a tanárod, hogy csak egyféle négyszög létezhet. Viszont ez nem szabály, csak szokásjog, mindenki úgy jelöli a csúcsokat ahogyan akarja (bár azt be szokták tartani, hogy a szomszédos csúcsokat - ha más nem indokolja - az egymást követő betűkkel jelölik, tehát A-B-C-D-E-..., nem pedig az A után T-t raknak, utána K-t, és így tovább), a legtöbb esetben találomra jelölik az órairány szerint vagy fordítva a betűket.

Kellene egyébként tudni, hogy milyen szinten tanultál már a vektorokról, volt-e már a normálvektor fogalma, stb. Mert maga a feladat úgy is megoldható, hogy felrajzolod a koordinátarendszert a pontokkal, és onnan leolvasod, hogy hova esnek a pontok.
0