Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
709
b.)
x+3•(x-2)=10

c.)
4•(x-1)=3•(x+2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
b.) x+3*(x-2)=10 | kibontjuk a zárójelet
x+3x-6=10 | összevonunk
4x-6=10 | mindkét oldalhoz hozzáadunk 6-ot
4x=16 | mindkét oldalt osztjuk 4-gyel
x=4, ellenőrzés:

4+3*(4-2)=4+3*2=4+6=10, jól számoltunk.

c) 4*(x-1)=3*(x+2) | zárójelbontás
4x-4=3x+6 | mindkét oldalból kivonunk 3x-et
x-4=6 | mindkét oldalhoz hozzáadunk 4-et
x=10, ellenőrzés
bal oldal: 4*(10-1)=4*9=36
jobb oldal: 3*(10+2)=3*12=36, tehát jól számoltunk.
1