Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Moláris tömeg

Főoldal » Középiskola » Fizika
562
Segítene vki?
Ha m=1,6 kg akkor hogy számolom ki az n=m/M- et? (Oxigén)

Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Tehát
1mol Oxigén (6×10^23 részecske) 16g
(Nem az O_2!)
Tehát 16g Oxigénben 6×10^23 darab Oxigén atom van!
(1mol=6×10^23 darab atom)
1,6kg =1600g
Vagyis százszor annyi részecske van benne mint 16g-ban!
100×6×10^23=6×10^25!=100mol
Egyenlettel:
m=1.6kg M=16g/mol
n(mol)=m/N=(1600g)/(1.6g/mol)=100mol






1

Az `m`-et tudod, gondolom az `M` a kérdésed, hisz utána már csak osztás.

Az oxigénről két dolgot kell tudni:
- kétatomos gáz, vagyis a természetben `O_2` alakban fordul elő
- a periódusos táblában benne van az oxigén atom moláris tömege: 16
ezért az oxigén molekulatömege M=32 g/mol
1