Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1043
Oldjuk meg a következő szöveges feladatokat.

a, Két szám összege 27, szorzata 180. Melyik ez a két szám?

b, Három egymást követő páros szám négyzetének összege 776. Melyik ez a három szám?

c, Egy társaságban mindenki mindenkivel egyszer kezet fog. Hányan vannak a társaságban, ha 105 kézfogás történik?

d, Két gépkocsi egyszerre indul A városból B városba. Az egyik gépkocsi sebessége 20km/h - val nagyobb, mint a másiké, így fél órával hamarabb ér B-be. Mekkora sebességgel haladt a két gépkocsi, ha az A és a B távolsága 200 km?

e, Az egyik munkás 6 nappal hamarabb végez egy munkával, mint a másik. Ha együtt dolgoznak, akkor 4 nap alatt készülnek el a munkával. Hány nap alatt végzi el a munkát a két munkás külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek #szövegesfeladatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) x=15; y=12

b) x2+(x+2)2+(x+4)2=776
x=14
A megoldás: 14;16;18

c) (n*(n-1))/2=105
(15*14)/2=105
15 tagú a társaság

d) a1=a2+20 km/h
Ha kiszámolod a párokat (az autók milyen sebességgel hány öra alatt jutnak el 200 km-ig), látszik az eredmény is:
50 km/h→4 h
80 km/h→2,5 h
100 km/h→2 h
Tehát a1 100 km/h-val ment, a2 pedig 80 km/h-val.

e) Ha ketten együtt 4 nap alatt végeznek, akkor az feleannyi, mint amit átlagban külön-külön. Vagyis az átlaguk 8 kell legyen. Ahhoz, hogy az első 6 nappal kevesebbet dolgozzon, a 8-tól visszaszámoljuk 6-nak a felét, vagyis 3-at, így 5-öt kapunk. A másik munkásé a másik 3, vagyis ő egyedül 11 nap alatt végez.
Tehát külön-külön az első 5 napot dolgozik, a másik 11 napot.
0