Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
2493
Hány tömegszázalékos lesz 20 tömegszázalékos ecetsavoldat, amelynek 200g-jához 300 cm3 vizet adunk? Hogy kellene ezt kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegszázalék
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A tömegszázalék azt mutatja meg, hogy az oldat tömegének hány százaléka az oldott anyag (esetünkben az ecetsav). 200-nak 20%-a 200*20/100=40, tehát 40 gramm oldott anyag van benne. Ha az oldathoz hozzáöntünk 300cm³=0,3dm³=0,3 liter=0,3 kg=300 g vizet, akkor az oldat tömege 200+300=500 gramm lesz, az oldott anyag tömege változatlanul 40g, így az a kérdés, hogy az 500-nak a 40 hány százaléka: (40/500)*100=8%-a, tehát 8 tömegszázalékos oldatot kapunk.

Az átváltáshoz azt kell tudni, hogy definíció szerint 1 liter=1 dm³, valamit 1 liter víz tömege 1 kg.
Módosítva: 9 éve
0